середу, 21 лютого 2018 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ


Нації вмирають не від інфаркту.
 Спочатку їм відбирає мову.

Ліна Костенко.

 На ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі було оголошено про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» та затвердити відзначення 21 лютого щороку Міжнародного дня рідної мови.

Мовознавчою інтелект-вікториною відзначили цей день і учні Полтавської ЗОШ, яка пройшла під гаслом "Наша мова - перлина вікової мудрості", яка була організована бібліотекарем та вчителем української мови та літератури Трохименко А.А.

Захід розпочався з декламування віршів, які звеличують красу української мови. Учениці 5-го класу Крячко Віолетта, Крячко Руслана, Півторак Настя та Самсонова Наталка заспівали пісню "Рідна мова". Після цього учасники заходу переглянули відеоролик "Цікаві факти про українську мову". А вже після цього учні  поділились на команди "Мовознавці" та "Розумники". Команди проявляли спритність в наступних конкурсах:

  • "Наша мова соловїна" - по черзі читали вірші, підготовлені вдома
  • "Розминка" - перевіряли швидкість мислення. Бібліотекар називала тлумачення понять, а учасники називали їх одним словом.
  • "Хвилинка"  - давали відповідь і на мовознавчі запитання протягом однієї хвилини.
  • "Закінчи прислівя"
  • "Допиши віршика"
  • "Жартівливі загадки"
  • "Складання вірша за заданими римами"
Всі учасники заходу проявили неабияку активність та були нагороджені почесними грамотами.
Також бібліотекар провела огляд тематичної викладки літератури та презентувала нову книгу,яка надійшла до бібліотеки - "Мова не калька.Словник української мови"

Наостанок діти прийняли участь у флешмобі "Найрідніше слово в світі". Всі тягнули картку з прапором країни, на звороті якої було написане слово "мама" мовою цієї країни. А потім одночасно прочитали "МАМА" різними мовами світу.








Книжково-ілюстративна виставка "Наша мова соловїна - в світі кращої нема" - оформлена в бібіліотеці.







Немає коментарів:

Дописати коментар